فناوری نانو از کی شروع شد؟
نقطه شروع و توسعه اولیه فناوری نانو به طور دقیق مشخص نیست. در حقیقت تاریخ فناوری نانو به دوران ماقبل تاریخ و زمانی که بشر اولیه از نانومواد طبیعی استفاده میکرد، برمیگردد. چنانچه به طور مثال مولکولهای کربن در مقیاس نانومتری در حفرات دیواره غارها قرار گرفته که نتیجه آن باقی ماندن آنها برای هزاران سال است.
در آثار باستانی دوران مختلف تاریخی همچون قرون وسطا نیز اثری از مواد نانوساختار دیده شده است. شاید شیشهگران قرون وسطا را بتوان اولین فناوران نانو دانست. مطالعات نشان داده است که در شیشههای بسیار زیبای کلیساها در آن دوران از نانوذرات طلا استفاده شده است. البته این شیشهگران نمیدانستند که چرا با اضافهکردن طلا به شیشه رنگ آن تغییر میکند.
نمونه مشهور دیگر، جام لیکرگوس در رم و متعلق به قرن چهارم میلادی است. این جام در نور روز به رنگ سبز دیده میشود ولی با تاباندن نور به داخل جام، به رنگ قرمز و صورتی دیده میشود. این خاصیت جالب نوری به دلیل وجود نانوذرات طلا و نقره به کار رفته در آن است. تصویر این جام و تفاوت رنگ آن در شکل زیر مشاهده میشود.
تصویر جام مشهور لیکرگوس.
با این حال با توسعه علم و ابزارهای مطالعه خواص و ویژگیهای مواد در قرن بیستم بود که مقیاس نانو و اهمیت آن شناخته و مورد توجه قرار گرفت.
بسیاری از محققین ریچارد فاینمن (فیزیکدان و برنده جایزه نوبل فیزیک در سال 1965) را پدر فناوری نانو دانستهاند .وی در سال 1959 در همایش جامعه فیزیک آمریکا طی یک سخنرانی، پیشبینیهای جالب و انقلابی خود را بیان کرد. عنوان سخنرانی وی «فضای زیادی در سطوح پایین وجود دارد» بود. سخنرانی او شامل این مطلب بود که چرا نتوان تمام 24 جلد دایرهالمعارف بریتانیکا را بر روی یک سنجاق نگارش کرد؟ وی پیشنهاد کرد که میتوان اتمهای مجزا را دستکاری کرد و مواد و ساختارهای کوچکی را تولید نمود که خواص متفاوتی دارند. اگر چه فاینمن مستقیما به کلمه نانو اشارهای نکرد ولی آشکارا مفهوم جهان نانو را مطرح کرده بود.
ریچارد فاینمن، پدر علم نانو
در سال 1974 ناریو تاینگوچی استاد دانشگاه علوم توکیو برای اولین بار از واژه فناوری نانو استفاده کرد. وی این واژه را برای توصیف ابزار دقیقی که ابعادش نزدیک به نانومتر است، استفاده کرد.
ناریو تاینگوچی
در اواخر دهه 90 و با آغاز قرن جدید، محصولات مبتنی بر فناوری نانو وارد بازار شدند. از اولین محصولات میتوان به سپرهای سبک و مقاوم در برابر خراش خودروها، لوازم ورزشی همچون راکتهای مقاوم تنیس و توپهای گلفی که حرکت یکنواختتری داشتند، جورابهای ضد میکروبی حاوی نانوذرات نقره، کرمهای ضد آفتاب شفاف، لباسهای ضد چروک و لک، پوششهای ضدخراش شیشهای، باطریهایی با قابلیت شارژ سریع و دستگاههای الکترونیکی با صفحه نمایش باکیفیتتر اشاره کرد.